Wieniec to wspaniała ozdoba adwentowa. Kolejno zapalane świece symbolizują pełne radości czuwanie na przyjście Jezusa Chrystusa. Przygotowanie wieńca nie jest trudne – a najładniej wyglądają te tradycyjne, czyli przygotowane własnoręcznie.
Potrzebujesz:
- gałązki jodły, świerka lub sosny
- 4 cienkie świece
- kilka szyszek
- brokat sypki
- lakier do włosów
- mocna czarna lub ciemnozielona nitka
- miękki drut, np. cyna
- wstążki (opcjonalnie)
Wieniec będzie wyglądał ładnie, jeśli wykonasz go w tonacji srebrno-fioletowej lub czerwono-złotej. Osobiście wolę to drugie połączenie.
Przygotowanie:
- Z zielonych gałązek uformuj obręcz. W tym celu połącz kilka gałązek za pomocą miękkiego drutu.
- Dokładnie obwiąż nitką wieniec – w ten sposób uzyskasz zieloną, zbitą obręcz.
- Jeśli chcesz, możesz obwiązać wieniec wstążką. Jej końce przywiąż do gałązek.
- Wbij świeczki w obręcz. Sprawdź, czy mocno się trzymają.
- Posyp szyszki sypkim brokatem. Całość utrwal lakierem do włosów.
- Połóż szyszki na zielonej obręczy.
- Wieniec udekoruje stół lub ławę.
Ciekawostka:
Pierwszy wieniec adwentowy powstał w niemieckim domu dla sierot w 1839 roku. Składał się z drewnianej obręczy i… aż 24 świec. Liczba świec szybko zmniejszyła się do czterech. W przeciągu stulecia zwyczaj zawieszania pod sufitem drewnianej obręczy, udekorowanej gałązkami jodły rozpowszechnił się na północy Niemiec, skąd trafił do Polski. W pierwszą niedzielę Adwentu zapalano na nim jedną świeczkę, w następne dokładano kolejne.