Dania gotowe prosto z lodówki
- Leczo – przygotowane chłodzę i mrożę w litrowych pojemnikach po lodach.
- Bigos – jak wyżej.
- Pizza – danie jak z marketu, tylko lepszej jakości.
- Zapiekanki
Dania mączne z zamrażalnika
Potrawy przygotowujemy wg przepisu, krótko obgotowujemy w wodzie (krokiety obsmażamy). Możemy zamrozić:
- pierogi na wszystkie możliwe sposoby,
- krokiety,
- kluski śląskie,
- kopytka,
- uszka do barszczu.
Mięso gotowe do podania
- Kotlety mielone – odgrzewam na parze,
- schab w sosie,
- szynka w sosie.
Półprodukty własnej roboty z zamrażalnika
- Sos słodko pikantny do kurczaka,
- warzywa do ryby po grecku,
- sos chiński do potraw z drobiu,
- sos węgierski,
- ćwikła.
Ciasta jak świeże
Doskonale się mrożą:
- ciasto kruche,
- ciasto drożdżowe,
- ciasto krucho-drożdżowe,
- ciasteczka, rogaliki,
- ciasta z kremem.
Nie polecam mrożenia ciasta z galaretką.
Surowe mięso w zamrażalniku
- Drób; udka, piersi lub tusza, tyle co na jeden obiad. Zawsze lepiej wziąć dwie porcje niż walczyć z zamrożonym kawałem mięsa.
- Mięso mielone – tyle co na jedno danie – doskonale do spaghetti lub zapiekanek.
- Schab pokrojony na kotlety – rozmrażamy, rozbijamy, panierujemy i na patelnię.
Owoce mrożone
Sezonowe owoce doskonale się mrożą. Aby nie zajmowały dużo miejsca można je lekko zgnieść w pojemniczkach. Możesz zamrozić na przykład:
- truskawki – przechowuję pogniecione w małych pojemnikach,
- jagody,
- porzeczki czarne, czerwone,
- maliny,
- wiśnie,
- borówka amerykańska.
Nie smakowały mi mrożone czereśnie, maliny i czerwone porzeczki. Nadawały się tylko na kompoty, a w tej postaci można je zawekować w słoikach, dzięki czemu oszczędzamy miejsce w zamrażarce.
Warzywa prosto z zamrażalnika
Lubię mrozić umyte, obrane i pokrojone warzywa. Prosto z zamrażalnika wędrują do garnka, co ułatwia gotowanie. W mojej zamrażalce można znaleźć:
- marchewka,
- pietruszka, por,
- pokrojona zielenina: szczypiorek, koperek, natka pietruszki,
- kalafior,
- brokuł,
- fasola szparagowa,
- papryka,
- pomidory – ja niestety nie mam takiej dużej zamrażarki, żeby nakupić dobrych pomidorów w sezonie i zamrozić,
- kukurydza konserwowa – jeśli nie zużyję całej puszki.
Gotowe zupy
Właściwie wszystkie zupy można przechowywać w zamrażalniku. Osobiście najbardziej lubię mrozić rosół, który jest doskonałą bazą do różnych zup.
Jedzenie dla niemowlęcia
Ostatnio w mojej lodówce coraz więcej mini porcji dla sześciomiesięcznego syna. Trudno ugotować „na jeden raz” – tym bardziej, że na początku maluch zjada stosunkowo niewiele, a czasem wcale. Przygotowują więc więcej – w najmniejszym garnku – a nadmiar warzywnej papki mrożę w foremkach do lodu. Mam już przygotowane buraczki, marchewkę, cukinię, dynię, jabłko i jagodę. Na swoją kolej czekają inne warzywa i owoce. Porcje mogę dowolnie komponować i zagęszczać różnymi kaszkami, tak aby maluszek każdego dnia jadł potrawę o innym smaku.Mrożę też przegotowane mięso, podzielona na wiele porcji. A także małe porcje surowej piersi z kurczaka i cielęcinki. Wszystko – w miarę możliwości – ekologiczne lub ze sprawdzonych upraw.
Czytaj także:
Kilka porad jak małym kosztem zdrowiej się odżywiać. Część I – Nabiał
Jak małym kosztem zdrowiej się odżywiać. Część II – Mięso, wędliny, ryby